Ryboflawina czyli witamina

dbreen / Pixabay

Ryboflawina co to:

Jest to witamina B2, biorąca czynny udział w procesach zachodzących w naszym organizmie. Jej udział w naszym życiu jest niezwykle korzystny ponieważ, wpływa ona na nasz metabolizm neuroprzekaźników, jak dopamina i serotonina dzięki której nasz organizm przeciwdziała depresji, wspomaga układ odpornościowy i odpowiedzialna jest także za prawidłowe nawilżenie oczu. Witaminę B2 można bardzo łatwo przedawkować, co może doprowadzić do nudności i wymiotów.

 

Żeby dowiedzieć się kiedy mamy jej niedobór w organizmie możemy zwrócić uwagę na pojawianie się zajadów w kącikach ust, zapalenie błony śluzowej czy też tworzenie się w ustach pleśniawek. Ryboflawina jest niezwykle łatwa w przyswajaniu, ponieważ występuje ona w wielu produktach codziennego użytku. W przypadku gdy jest pod wpływem światła słonecznego lub produkt gotowany jest w dużej ilości wody, traci on wtedy mnóstwo cennych wartości. Witaminę B2 możemy znaleźć w fasoli, migdałach, natce pietruszki, grochu, płatkach kukurydzianych, pomarańczach, jabłkach, orzechach laskowych, rybach, ziemniakach, płatkach owsianych, kaszyc gryczanej, bananach, szpinaku, brokułach, mleku, serach, zarodkach pszennych, jajkach, drożdżach piekarskich, wątrobie wołowej, wątróbce z kurcząt, mięsie wieprzowym czy w pełnoziarnistym pieczywie. Jest to bardzo wartościowa witamina która znajduje się w bardzo wielu produktach codziennego użytku. W odpowiednich ilościach wnosi dla naszego zdrowia bardzo wiele dobrego. Jest niezwykle ważnym elementem budowania naszej odporności.