DDGS jako sposób na naturalną utylizację
Rozwój przemysłu biopaliw sprawił, że konieczne jest utylizowanie dużych ilości produktów ubocznych. Produkty te mogą być jednak w znacznym stopniu wykorzystane w żywieniu zwierząt gospodarskich, dzięki czemu powstaje sposób na naturalną ich utylizację. Jednym z takich produktów ubocznych jest DDGS kukurydziany. Powstaje on przy produkcji etanolu z ziaren kukurydzy. DDGS jest bogaty w białko oraz witaminy z grupy B i niacyny. Stosowany jest powszechnie w żywieniu takich zwierząt jak bydło, trzoda chlewna czy drób. Stosowanie DDGS z kukurydzy ma wiele zalet dlatego jest tak często i chętnie wykorzystywany. Znajdziemy go zarówno w mieszankach paszowych, jak i jako substytut śrutu wysokobiałkowego. Co ciekawe DDGS kukurydziany ma wyższy udział składników pokarmowych w porównaniu do ziaren kukurydzy.
DDGS w żywieniu krów mlecznych
DDGS z kukurydzy jest chętnie wykorzystywany jako część dawek paszy dla krów w okresie laktacji. Jest to dla bydła dobre źródło białka i aminokwasów, które potrzebne są zwłaszcza w okresie wczesnej laktacji u krów wysokowydajnych. DDGS może również posłużyć jako profilaktyka powstawania różnych chorób metabolicznych. Dodatek ten sprawia, że zwiększa się ilość tłuszczu i białka w wytwarzanym mleku. Okazuje się również, że obecność w DDGS kukurydzianym drożdży wpływa na poprawę smaku paszy dzięki czemu jest ona chętniej pobierana.
DDGS jest dobrym źródłem tłuszczu i włókna. Wpływa to pozytywnie na poprawę procesów trawiennych oraz wzrost kwasowości w jelitach. Dzięki temu zmniejsza się ilość chorobotwórczych bakterii w przewodzie pokarmowym. Ma to znaczący wpływ na zdrowie zwierząt. DDGS kukurydziane jest również bardzo dobrym źródłem składników mineralnych. Znajdziemy tam związki fosforowe, siarkę, witaminy z grupy B czy różne substancje biologicznie czynne. Dzięki temu DDGS może przeciwdziałać różnym niedoborom pokarmowym. DDGS zawiera również cenny olej kukurydziany, który bogaty jest między innymi w kwas linolowy. Wpływa to korzystnie na skład tłuszczu mleka u krów w okresie laktacji.
Wady DDGS kukurydzianego
Jak każdy inny produkt również DDGS posiada wady. Ze względu na trudność w standaryzacji DDGS jego skład może różnić się znacząco pomiędzy partiami. DDGS może różnić się nie tylko pod względem składu, ale również strawności. Różnić się może również barwą, strukturą oraz wielkością cząstek. Również przechowywanie DDGS może stanowić trudność. Jest to produkt, który ma tendencję do zbrylania się. Istotne jest również to, że DDGS jest narażone na skażenie mikotoksynami. Z tego względu niezbędne wydaje się przeprowadzanie systematycznych kontroli, by wyeliminować ryzyko podania skażonej paszy.
Mimo tych kilku wad nie warto rezygnować z dodawania DDGS kukurydzianego do pasz dla zwierząt. Produkt ten posiada bowiem wiele zalet. Do niewątpliwych plusów zaliczyć można również niską cenę tego produktu co również wpływa na to, iż jest chętnie wykorzystywany w gospodarstwach.